Egypt o návštěvu Ashtonové nestojí

10.02.2011
čtk

Egyptské ministerstvo zahraničí sdělilo šéfce unijní diplomacie Catherine Ashtonové, že nechce, aby se v nadcházejících týdnech vydala do Egypta. Píše o tom dnes server EUObserver s odvoláním na nejmenovaného vysokého unijního představitele.

Záměr Ashtonové jet příští týden do Egypta dnes novinářům potvrdila její mluvčí Maja Kocijancičová. Ta současně podotkla, že se o cestě stále jedná a nic není rozhodnuto.

Ministr zahraničí řekl, že nechce v únoru v Káhiře návštěvníky, podotkl ale ve středu zmiňovaný vysoký činitel EU s tím, že prý má šéf egyptské diplomacie příliš nabitý kalendář domácí agendou.

I podle něj se ale unijní ministryně zahraničí i tak do této severoafrické země hodlá vydat. Pokud bude moci, pojede, řekl. Je těžko uvěřit, že ji nechtějí do konce měsíce přijmout, podotkl. Bylo by to odmítnutí EU jako takové, protože ona má mandát Evropské rady (summitu EU), dodal zdroj.

Ashtonová se podle její mluvčí chce v Egyptě setkat i s řadou opozičních činitelů. Kromě toho by měla jednat s viceprezidentem Umarem Sulajmánem. S prezidentem Husním Mubarakem by se setkat naopak neměla.

Ashtonová v uplynulých dnech v některých evropských médiích čelila kritice, že její reakce na nepokoje v Egyptě, při nichž zemřelo podle některých zdrojů nejméně 300 lidí, nebyla dostatečná. Zpočátku je totiž označila pouze za znepokojující, ale nepostavila se ani za jednu ze stran.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek