Mimořádný summit eurozóny bude 11. března v Bruselu

10.02.2011
čtk

V Bruselu se 11. března uskuteční mimořádný summit členských států eurozóny. Na sociální síti Twitter to dnes uvedl unijní prezident Herman Van Rompuy. Lídři zemí, které vyměnily národní měny za euro, budou na vrcholné schůzce jednat o dalších opatřeních, která mají zabránit opakování dluhových krizí, jako je ta současná.

Summit eurozóny je v historii Evropské unie naprosto výjimečnou událostí. Dosud se uskutečnil jen jednou v roce 2008, kdy jej svolal francouzský prezident Nicolas Sarkozy kvůli hospodářské a finanční krizi, kterou v září téhož roku způsobil pád americké investiční banky Lehman Brothers.

Tentokrát by eurozóna měla rozhodnout o případném zvýšení finančních prostředků v takzvaném záchranném fondu (ESFS). Do něj členské státy a Mezinárodní měnový fond přispěly celkem 750 miliardami eur. Podle ekonomů však tato částka nemusí stačit v případě, že by se do finančních potíží dostala některá z větších zemí, nejčastěji se přitom hovoří o Španělsku.

Dosud země eurozóny, MMF a částečně i EU musely kvůli dluhové krizi pomoci Řecku a Irsku. Z ESFS však plynula zatím jen část pomoci pro Irsko, které se potýká s vážnými problémy ve vlastních bankách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek