ČR poprvé získá peníze z globalizačního fondu EU

14.02.2011
čtk

460 bývalých zaměstnanců společnosti Unilever ČR získá celkem 323 820 eur z takzvaného globalizačního fondu EU (EFG). Rozhodla o tom dnes Evropská komise. Peníze mají pracovníkům z uzavřené továrny v Nelahozevsi na Mělnicku pomoci s hledáním nové práce. Česko využije globalizační fond poprvév historii.

Poskytnutí peněz musí ještě schválit europoslanci a Rada EU, podle obdobných příkladů z minulosti to však již nebude problém. Na jednoho pracovníka by poté z fondu připadlo zhruba 704 eur (přes 17.000 korun).

Peníze by měly zamířit zejména na pomoc s hledáním zaměstnání, poradenství, školení, semináře či pomoc a propagaci podnikání. Nelahozeves… je do značné míry závislá na výrobě potravin a více než 25 procent těch, kteří v této oblasti hledají práci, mají pouze základní vzdělání. Bez dodatečné podpory těmto pracovníkům hrozí, že sklouznou do dlouhodobé nezaměstnanosti, uvedl eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor.

Evropský fond pro přizpůsobení se globalizaci, jak se EFG oficiálně jmenuje, disponuje ročně maximálně 500 miliony eur. Jeho posláním je pomoci pracovníkům, kteří přišli o zaměstnání kvůli změnám ve struktuře světového obchodu. Použít lze peníze z fondu třeba tehdy, když zkrachuje nějaká velká továrna nebo když je výroba přemístěna ze členské země EU mimo unijní území. Peníze by měly obecně pomoci lidem najít si co nejdříve novou práci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek