Eurozóna projedná fond a pakt

14.02.2011
čtk

Ministři financí eurozóny dnes projednají další opatření, která mají chránit euro před další dluhovou krizí. Ve hře je rozšíření záchranného chechanismu eurozóny, kam členské státy eurozóny a Mezinárodní měnový fond přispěly celkem 750 miliardami eur (zhruba 18,2 bilionu Kč). Jednat zřejmě ministři budou také o německo-francouzském paktu konkurenceschopnosti.

Podle ekonomů ani 750 miliard eur nemusí stačit, pokud by se do problémů dostala nějaká větší ekonomika, především španělská. Náklady na její záchranu by totiž nejspíš vysoce převyšovaly možnosti fondu. Finanční pomoc dosud ze zemí eurozóny potřebovalo Irsko a Řecko, v jeho případě to navíc byly dvojstranné půjčky, a nikoliv pomoc z fondu.

Šéfové státních pokladen mají dnes jednat také o opatřeních, která by v eurozóně prohloubila koordinaci rozpočtových politik. S tím úzce souvisí i další kontroverzní téma, německo-francouzský pakt konkurenceschopnosti. Ten uzavřela německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozy. Berlín i Paříž mimo jiné chtějí, aby eurozóna souhlasila se zavedením jednotného daňového základu pro firmy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek