Spindelegger: Ashtonová reagovala pozdě

14.02.2011
Euroskop

Rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger v rozhovoru pro Der Standard kritizuje Vysokou představitelku pro zahraniční politiku EU Catherine Ashtonovou, že na demonstrace v Egyptě nereagovala hned v počátcích. Zároveň vyjadřuje skepsi vůči projektu Středomořské unie.

„Přál bych si, aby Ashtonová hned na začátku, při propuknutí demonstrací a povstání, našla jasná slova. Stejně jako je našli ministři zahraničí jednotlivých členských států, řekl Spindelegger. Nyní by podle něj Evropská unie měla v Egyptě nabídnout expertízu, která povede k demokratickému vedení země a demokratickému právnímu státu.

„Unie pro Středomoří nefunguje, musíme ji nově přetvořit, řekl ministr o projektu EU, který od roku 2008 rámuje spolupráci EU se státy jižního a východního pobřeží Středozemního moře. „Modelovým příkladem by mohlo být Východní partnerství, dodal. „Musíme vzít v úvahu, že co dáme do souvislosti s rozvojovou pomocí, to se bude v zemi následně dít. Proto bych důsledně požadoval kondicionalitu,navrhuje Spindelegger.

„Pokud poskytneme rozvojovou nebo rekonstrukční pomoc, musí být naplněny určité předpoklady. To může v budoucnosti i v případě Egypta fungovat prostřednictví cestovní mapy, jako tomu bylo při vízové liberalizaci s balkánskými státy, řekl ministr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek