Spor EU a Budapešti o mediální zákon utichá

16.02.2011
čtk

Spory mezi Evropskou unií a Budapeští kolem kontroverzního maďarského mediálního zákona se zřejmě chýlí ke konci. Brusel uvítal dodatky k této normě, na nichž se dohodly maďarské úřady. Komise hodlá sledovat, zda se opravdu promítnou do zákona a jak budou v praxi uplatňovány.

Odsouhlasené dodatky k normě, která v dosavadní podobě podle kritiků otevírá cestu k cenzuře, podle eurokomisařky Neelie Kroesové reagují na výtky ve všech oblastech, na které Brusel maďarské úřady upozorňoval a v nichž podle něj nebyl v souladu s unijními pravidly.

Kontroverzní legislativa vstoupila v platnost letos 1. ledna, tedy ve stejný den, kdy se Budapešť ujala půlročního předsednictví Evropské unie.

Některé nekonkrétní formulace paragrafů mohou podle kritiků sloužit k cenzuře protivládních hlasů. Budapešť to sice odmítala, ale pod tlakem i tak slíbila úpravy normy. Sporná úprava zavedla třeba vysoké pokuty (přes 18 milionů korun) za údajně nevyvážené zpravodajství.

Jsem velmi potěšena, že maďarské úřady souhlasily s úpravou mediálního zákona tak, aby odpovídal unijnímu právu, uvedla Kroesová. Budeme dál sledovat situaci a úzce s maďarskými úřady spolupracovat na zajištění toho, že dohodnuté změny budou včleněny do maďarského zákona a že tento revidovaný zákon bude v praxi odpovídajícím způsobem uplatňován, dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek