Summit V4: Unie musí řešit cenový růst potravin a energií

16.02.2011
čtk

Premiéři Česka, Slovenska, Maďarska a Polska požadují, aby se Evropská unie na nadcházejícím summitu v březnu zabývala potravinovou a energetickou bezpečností. Se svou iniciativou uspěli i u německé kancléřky Merkelové, která se zúčastnila včerejšího bratislavského setkání předsedů vlád států visegrádské čtyřky u příležitosti 20. výročí vzniku uskupení.

Iniciativa Visegrádu přišla poté, co neúroda a zdražení surovin na světových trzích způsobily v řadě zemí růst cen potravin a pohonných hmot. Hluboce nás znepokojuje prudký cenový růst potravin, surovin a energií. Jsme však přesvědčeni, že na evropské úrovni lze najít efektivní a udržitelné řešení otázek potravinové a energetické bezpečnosti i následků celosvětového růstu cen, píše se v komuniké premiérů.

Zjistíme, co a jak můžeme udělat, abychom zastavili tento děsivý nárůst cen, často podmíněný spekulacemi, uvedla slovenská premiérka Iveta Radičová. Návrh probrat téma na nadcházejícím summitu Unie si získal podporu i u Angely Merkelové. Je v našem zájmu, aby se problematika cenového vývoje a inflace, která je důležitá i pro naše občany, dostala na program jednání. Německo se v této otázce zasadí o vytvoření společné evropské pozice, přislíbila německá kancléřka.

Zajištění evropské energetické bezpečnosti a stabilních dodávek surovin představuje v případě Slovenska dlouhodobé úsilí. Na svou závislost na dovozu zemního plynu z Ruska doplatilo už začátkem roku 2009. Spory Moskvy a Kyjeva tehdy způsobily přerušení dodávek plynu v zemích EU, což si na Slovensku vynutilo zhruba dvoutýdenní odstavení výroby. Podobné problémy by se podle ukrajinského premiéra Mykoly Azarova neměly opakovat. Děláme vše proto, abychom zajistili spolehlivý tranzit ropy a zemního plynu do zemí střední a západní Evropy, prohlásil Azarov, jenž se spolu s Merkelovou a rakouským kancléřem Wernerem Faymannem zúčastnil rozšířeného zasedání předsedů vlády V4.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek