EP odložil rezoluci k maďarskému mediálnímu zákonu

17.02.2011
čtk

Europoslanci žádnou rezoluci k maďarskému mediálnímu zákonu nepřijali. Hlasování odložili, protože Budapešť včera informovala o schválení dodatků k této sporné právní úpravě. Změny reagují na výtky, které vůči Maďarsku měla Evropská komise. Brusel avizované úpravy uvítal.

Komise hodlá monitorovat, zda budou změny do zákona zapracovány a jak bude zákon následně uplatňován v praxi. Návrh novely zákona, který v dosavadní podobě podle kritiků otevírá cestu k cenzuře, by měl být maďarskému parlamentu předložen ke schválení do dvou týdnů.

Europoslanci si tak nechávají čas, aby viděli, jaké budou další osudy a naplňování zákona, jehož současnou podobu v minulých týdnech mnoho evropských zákonodárců tvrdě kritizovalo. Parlament by měl samozřejmě odložit hlasování, avšak nestahovat text (rezoluce) na stole, dokud nebudeme mít konkrétní důkazy, že slibované změny byly převedeny do reality, řekl šéf liberálů v EP Guy Verhofstadt.

Podle něj je vítězstvím, že maďarské úřady na sliby přistoupilo. Tato epizoda zdůrazňuje nedostatek konkrétních právních nástrojů na podporu svobod tisku, dodal ale také.

Právní předpis vstoupil v platnost letos 1. ledna, kdy se Budapešť ujala půlročního předsednictví EU. Některé nekonkrétní formulace paragrafů mohou podle kritiků sloužit k cenzuře protivládních hlasů. Budapešť to sice odmítala, ale pod tlakem slíbila úpravy. Sporná ustanovení například zavedla vysoké pokuty (přes 18 milionů korun) za údajně nevyvážené zpravodajství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek