Le Monde: „Turecký model“ pro arabské revoluce?

17.02.2011
čtk

V době, kdy většina blízkovýchodních vůdců upadá v nemilost, jeden z nich svou popularitu posiluje: turecký premiér Recep Tayyip Erdogan, který je u moci od roku 2003 a v červnu se chystá na třetí volby.

Podle Le Mode představuje Turecko v oblasti charakterizované autoritářskými a upadajícími režimy moderní tvář schopnou zaujmout arabské národy, které hledají nějaký model. Za osm let se hrubý domácí produkt na obyvatele v Turecku ztrojnásobil (na 8180 eur, asi 200.000 korun). V Egyptě je už dvacet let stejný.

Turecko jako ideál

Ve chvíli, kdy davy na náměstí Tahrír v Káhiře volaly po odchodu Husního Mubaraka, zveřejnil vlivný turecký intelektuální kruh Tesev průzkum o vlivu Turecka v regionu. Pro dvě třetiny dotázaných v arabských zemích a v Íránu Turecko představuje příklad úspěšného prolnutí islámu a demokracie a 78 procent soudí, že by mělo hrát v regionu významnější úlohu.

Podle studie tvoří sílu tureckého modelu tři složky v tomto pořadí – muslimská tradice, hospodářská dynamika a demokratická vláda. Laický kemalovský model, který se točil kolem armády a ovlivňoval samovládné blízkovýchodní režimy, zastaral a perspektiva islámského státu také.

Rozředěný islamismus?

Od Rabatu po Ammán patří teď mezi islámskými hnutími k dobrému tónu odvolávat se na Erdoganovu Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP). Mnozí islamisté v ní vidí příklad jak integrovat demokratický systém a stát se politickými hráči, analyzuje to ředitel projektu Tesev Jonathan Levack.

Rozředili své víno vodou, usmívá se intelektuál Mehmet Altan. AKP, která zahrnuje různé proudy, byla vytvořena, aby vládla. Její vlastní cíl je prosperita jejího voličstva, ne jeho frustrace. Výkon moci v laické republice a jednání o přijetí do Evropské unie zahájené v roce 2004 AKP přetvořily. Je potřeba dát tuto příležitost Muslimskému bratrstvu, říká komentátor Mustafa Akyol. Příležitost svobodně se účastnit voleb, dostat se k moci, čelit problémům skutečného světa a najít svou vlastní cestu k pragmatismu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek