Frattini chce Erasmus program pro severní Afriku

18.02.2011
Euroskop

Vytvoření „nového ambiciózního rozvojového a stabilizačního paktu“ na podporu přechodu k demokracii v Tunisku, Egyptě a dalších zemích regionu navrhl v dnešních Financial Times italský ministr zahraničí Franco Frattini.

Iniciativa reaguje na nevídanou vlnu 5000 imigrantů z Tuniska, která v minulém týdnu zaplavila sicilské pobřeží. „Evropa musí jednat rychle, jinak z toho jádra krize vzejde další ilegální imigrace, terorismus a islamistický radikalismus, napsal Frattini.

Pakt má spočívat na třech pilířích: zásadní a viditelné ekonomické pomoci, politickém partnerství a sociálním začlenění. Účast na spolupráci musí být podmíněna respektováním lidských práv a zlepšováním veřejné správy, zdůraznil ministr.

Existující pomoc by se měla přesměrovat do oblastí podporujících ekonomický růst. „V Egyptě by například EU měla investovat do turismu, který i přes škody způsobené krizí zůstává zdrojem příjmů a pracovních míst.

Italský šéf diplomacie kritizuje projekt Unie pro Středomoří odstartovaný před dvěma lety z iniciativy francouzského prezidenta Sarkozyho. Ta podle ministra ztratila příliš času zaváděním institucionálního rámce a jen málo obyvatel regionu ví o její existenci.

„EU by měla udělit všem zemím Unie pro Středomoří posílený asociační status, píše Frattini. Pro posílení občanské společnosti považuje za zásadní kontakty ve vzdělávání a zlepšení vyhlídek mladých lidí. Navrhuje proto „masivní nový euro-středomořský Erasmus program, který by umožnil studijní výměny mladých lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek