Požádá Portugalsko v dubnu o finanční pomoc?

18.02.2011
čtk

Členské státy Evropské unie předpokládají, že Portugalsko bude muset do dubna požádat o finanční pomoc. Mají totiž čím dál větší pochybnosti ohledně schopnosti Lisabonu získávat peníze na finančních trzích. Agentuře Reuters to řekl zdroj z eurozóny.

Portugalsko se topí. Nebude schopno vydržet déle než do konce března, uvedl zdroj. Finanční trhy jsou s tím již srozuměny, nyní to ale chápou také ministři financí (EU), dodal.

Evropská unie má již pro Portugalsko připravený záchranný plán. Ten je podmíněn tím, že Lisabon požádá o pomoc EU i Mezinárodní měnový fond (MMF). Portugalsko ale zatím předložit žádost o pomoc odmítá, napsala agentura Reuters. Loni muselo o pomoc žádat Řecko a Irsko.

Portugalsko začalo být považováno za kandidáta na přijetí zahraniční pomoci kvůli vysokému rozpočtovému deficitu. Socialistická vláda premiéra Josého Sócratese proto přijala tvrdá opatření, jejichž cílem je omezit rozpočtové výdaje. Součástí je i zvýšení daní nebo pětiprocentního snížení platů zaměstnanců ve státní správě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek