Gazprom chce návod, jak má vyhovět politice EU

22.02.2011
čtk

Rusko chce po Evropské unii vysvětlení, jak se má podřídit nové energetické politice EU, aniž by to poškodilo jeho zájmy. Řekl to generální ředitel ruského plynárenského exportéra Gazprom Alexej Miller. Podle něj nový návrh omezí zásobování ruským plynem a odradí investory od investic do plynovodů.

Takzvaný třetí evropský balík pravidel pro energetiku bude účinný od března. Má za cíl posílit na evropském trhu konkurenci oddělením produkce od správy plynovodů. Jeden podnik v jedné zemi by tak neměl mít pod kontrolou celý řetězec dodávek na trh.

Balík dává členským státům EU tři možnosti, jak se postavit vůči podnikům, které vyvážejí plyn do EU a zároveň vlastní plynovod. Nezrazantnější možností je přinutit producenta plynu, aby svá potrubí prodal. Touto cestou šla jen Litva.

Většina zemí zvolila druhou variantu, kdy producent plynu převede správu svých tras na nezávislou organizaci a plynovody zůstanou v jeho majetku. Třetí možností je ponechat si plynovody, ale poskytnout je za daných podmínek k užívání ostatním společnostem.

Tisková mluvčí evropského komisaře pro energetiku připomněla, že Brusel požaduje větší rivalitu na trhu s plynem, aby zajistil spotřebitelům a firmám férovější ceny. Miller z Gazpromu dodal, že Rusko by mělo příští týden na jednáních s EU uzavřít dohodu o dodávkách do roku 2050.

Gazprom také oznámil, že odmítl požadavek německé energetiky E. ON Ruhrgas, aby se všechny jeho nákupní kontrakty převedly na spotové ceny. Německý gigant se tak snaží vymanit ze schématu, kdy se ceny plynu vážou na ceny ropy. Loni se ruský gigant zavázal poskytnout 16 procent dodávek za levnějších spotových podmínek. Naše pozice je v tomto směru velmi pevná, reagoval jeden z manažerů Gazpromu.

Evropa představuje pro Rusko klíčový trh s plynem. Moskvu ale trápí snaha Bruselu zbavit Evropu závislosti na ruských dodávkách. Mnoho zemí unie včetně Pobaltí, Slovenska a Finska získává plyn pouze z Ruska, které je ale kvůli cenovým sporům s tranzitními zeměmi schopné vývoz plynu do Evropy zastavit uprostřed zimních mrazů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek