„Německý Tůma“ varuje před špatnými reformami eurozóny

22.02.2011
Euroskop

Odstupující guvernér německé centrální banky Axel Weber v dnešních Financial Times odmítá návrh, aby permanentní krizový fond eurozóny po roce 2013 mohl nakupovat státní dluhopisy na sekundárním trhu. V komentáři varuje před neuváženými reformami ekonomické správy v EU.

„Reformy ekonomické správy mohou Evropu přijít draho, tvrdí hned v nadpisu. Evropa podle něj především nesmí porušit základní pravidla jako princip subsidiarity, individuální zodpovědnost členských zemí, nebo doložku neposkytnutí pomoci (no-bail-out). Konsolidace veřejných rozpočtů a ekonomické reformy by měly zůstat otázkou členských států.

Chválí rozhodnutí prosincové Evropské rady posílit Pakt stability a růstu. Pouze pokud jeho preventivní opatření selžou, měl by být využit Evropský stabilizační mechanismus (ESM), který vznikne po roce 2013. A to za předpokladu, že bude ohrožena stabilita eurozóny jako celku, tvrdí. Součástí dluhopisů by podle něj měla být doložka kolektivní akce, která umožní snazší restrukturalizaci dluhu a zapojení soukromých investorů do nesení nákladů.

Naopak kritizuje návrhy, aby byly zmírněny podmínky pro poskytování úvěrů ze záchranného mechanismu. Implementace těchto doporučení by podle něj oslabila vůli členských států provádět odpovědnou fiskální politiku. A znamenala by „zavedení eurobondů zadními dvířky. Nepodporuje ani možnost, aby ESM nakupoval státní dluhopisy na sekundárních trzích.

Axel Weber ještě donedávna patřil k favoritům na zisk postu šéfa Evropské centrální banky (ECB). Na začátku února však překvapivě oznámil svou rezignaci z postu guvernéra německé centrální banky a tím i z boje o nástupnictví současného šéfa ECB Jeana-Clauda Tricheta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek