EU zvažuje mimořádný summit o Libyi

01.03.2011
čtk

Šéfové států a vlád členských zemí Evropské unie by se mohli sejít na mimořádné vrcholné schůzce, která by měla být věnována nejnovějšímu vývoji v Libyi provázenému krvavými násilnostmi. O svolání mimořádného summitu se nyní v EU podle diplomatů jedná.

Hlasy volající po takové schůzce zazněly v pondělí například z Francie a Británie, jak ukazuje prohlášení Paříže, podle něhož francouzský prezident Nicolas Sarkozy kvůli tomu hovořil s britským premiérem Davidem Cameronem. Dohodli se na potřebě naléhavé evropské akce, uvádí prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters.

O případném konání summitu k Libyi nyní s členskými státy vyjednává unijní prezident Herman Van Rompuy. Podle jeho mluvčího Dirka De Backera, kterého cituje server EUObserver, se o této možnosti diskutuje.

Myšlenku podle diplomatů podporuje i šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. Mělo by to být spíše dříve než později, řekl její mluvčí Darren Ennis.

Podle diplomatů ovšem svolání takové schůzky vyžaduje alespoň tři dny příprav, přičemž na 11. března už je svolána mimořádná vrcholná schůzka eurozóny a 24. března začíná pravidelný summit celé sedmadvacítky.

Kdo chce nějaký další summit? K čemu by toto vlastně bylo? citoval zmiňovaný server nejmenovaného unijního diplomata. O schůzku na téma Libye má podle diplomatických zdrojů zájem hlavně Paříž.

EU v pondělí uvalila po vzoru Rady bezpečnosti OSN na Libyi a její vrcholné představitele v čele s Muammarem Kaddáfím sankce, které zahrnují zbrojní embargo, zákazy cest do EU či zmrazení jejich finančních aktiv.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek