Brusel má otazníky nad chorvatským vstupem do EU

03.03.2011
čtk

Evropská komise má pochyby o schopnosti Chorvatska reformovat své soudnictví, vypořádat se s korupcí a stíhat lidi podezřelé z válečných zločinů. Dala to najevo v dnes zveřejněné zprávě, v níž hodnotí postup jednání o přijetí této země do Evropské unie. Jednání by mělo skončit v červnu, ale diplomaté citovaní agenturou Reuters o tom vzhledem k obsahu zprávy vyslovili pochyby.

Ve zprávě se píše, že Chorvatsko dosáhlo pokroku, pokud jde o posilování nezávislosti a nestrannosti justice, ale musí jít dál, pokud jde o transparentnost při jmenování soudců a prokurátorů, boj proti korupci, skoncování s beztrestností válečných zločinů a řešení otázek spojených s návratem uprchlíků. Poslední dva body souvisejí s válkami v bývalé Jugoslávii v 90. letech.

Unijní diplomat, kterého agentura citovala, řekl, že teď vypadá nepravděpodobně, že by bylo Chorvatsko schopno dokončit jednání o přijetí do června, jak si to přeje nynější předsednická země unie Maďarsko. „Chorvatsko jednou do EU vstoupí, ale ve správný čas a za správných podmínek,“ dodal tento zdroj.

Hlavní chorvatský vyjednavač Vladimir Drobnjak řekl, že uzavřít jednání do června je stále možné.

Reuters připomíná, že mnozí z těch, kdo „vytvářejí unijní politiku“, se zdráhají přijmout nového člena, který má potíže s korupcí. Poukazují přitom na špatné zkušenosti v daném ohledu s Rumunskem a Bulharskem, které byly do unie přijaty v roce 2007.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek