Bude sedmý pokus o sestavení belgické vlády úspěšný?

03.03.2011
čtk

Vlámský křesťanský demokrat Wouter Beke se včera stal sedmým politikem, kterého belgický král Albert II. pověřil předběžným jednáním o možnostech řešení dlouhé vládní krize v zemi. Úsilí Bekeho předchůdce, úřadujícího ministra financí Didiera Reynderse o překonání vleklých rozporů mezi Vlámy a Valony bylo neúspěšné.

Král Bekeho pověřil, aby s vůdci politických stran jednal o možnostech politické reformy státu. Teprve v případě, že by tento předběžný průzkum dospěl ke kladnému výsledku, by začaly vlastní pokusy o sestavení nové vlády. Tu se nedaří sestavit od voleb z loňského 13. června.

Belgii tvoří Vlámsko, frankofonní Valonsko a dvojjazyčný Brusel. Jádrem mnohaletých sporů jsou finance – bohatší a lidnatější Flandry odmítají sponzorovat chudší Valonsko. To se zase obává, že změna pravomocí regionů, která by Vlámy uspokojila, by znamenala další krok k rozpadu země, na němž by Valoni údajně nejvíc prodělali.

Před dvěma týdny Belgie překonala světový rekord v délce politické krize, který patřil Iráku – 249 dní. Dosavadní neschopnost politiků krizi řešit znovu vyvolala otázky, zda může Belgie jako jednotný stát přežít.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek