Ministři V4 se setkají s členy Východního partnerství

03.03.2011
čtk

Ministři zahraničí zemí takzvané visegrádské čtyřky (V4 – Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko) dnes budou v Bratislavě jednat o další spolupráci se státy Východního partnerství, v němž je sdružena šestice postsovětských republik. Schůzky se zúčastní také německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová, eurokomisař pro rozšiřování Štefan Füle a pětice představitelů zemí Východního partnerství.

Jednání o společných projektech v rámci programu Východního partnerství dopoledne odstartují ministři zahraničí čtyř středoevropských zemí. Později se k nim připojí ministr Westerwelle a společně budou mluvit o aktuální situaci v zahraniční politice a možnostech posílení spolupráce unie se zeměmi Východního partnerství. Odpoledne se schůzky zúčastní také představitelé postsovětských zemí, účast přislíbila Arménie, Gruzie, Moldavsko, Ukrajina a Bělorusko.

Cílem setkání je vyslat silný politický signál zemí V4 o podpoře politiky Východního partnerství, aby tato efektivně přispívala k politické a ekonomické stabilizaci partnerských zemí, uvedlo slovenské ministerstvo zahraničí.

Projekt Východní partnerství podporuje politické a hospodářské reformy v postsovětských zemích, přičemž v dlouhodobém horizontu počítá i s možností jejich kandidatury na vstup do EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek