EIB oznámila dodatečnou půjčku Tunisku ve výši 600 mil. eur

04.03.2011
čtk

Evropská investiční banka (EIB) poskytne Tunisku dodatečnou půjčku 600 milionů eur (14,6 miliardy korun). Uvedl to dnes v hlavním městě Tunisu viceprezident banky Philippe de Fontaine Vive. Celkový objem půjček zemi podle agentury AFP letos stoupne na 1,87 miliardy eur (45,4 miliardy korun). Tuniskem v minulých týdnech zmítalo povstání, které 14. ledna přivodilo pád prezidenta Zína Abidína bin Alího.

Částkou 310 milionů eur chce EIB prostřednictvím tuniských finančních domů podpořit malé a střední podniky ve znevýhodněných oblastech. Přispět chce také k realizaci programu modernizace silnic za 160 milionů eur. Nadto si přeje urychlit uskutečňování veřejných záměrů za celkem miliardu eur například v oblastech energetiky a dopravní infrastruktury, nebo vyplácení tranší za 260 milionů eur, které již mají k dispozici tuniské banky a leasingové společnosti.

Tyto projekty budou mít přímý dopad na vytváření pracovních míst v Tunisku, řekl de Fontaine Vive. Informoval mimo jiné o rozhodnutí podpořit částkou 140 milionů eur stavbu nové továrny na hnojiva v jižní provincii Gafsa, která byla centrem lednového povstání.

Podle zdroje EIB citovaného AFP se délka trvání půjček pohybuje mezi 15 a 30 lety a výše úroku kolem čtyř procent. V některých případech prý ho lze snížit.

EIB 22. února oznámila, že by v příštích letech mohla poskytnout více půjček zemím z oblasti Středozemního moře. Peníze by vedle Tuniska mohly směřovat do zemí jako Alžírsko nebo Egypt.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek