Trichet: ECB by mohla už příští měsíc zvýšit sazby

04.03.2011
čtk

Evropská centrální banka (ECB) by mohla už na svém příštím zasedání, které je v dubnu, zvýšit základní úrokové sazby. Připustil to ve čtvrtek prezident ECB Jean-Claude Trichet, který tím šokoval trh. Analytici totiž předpokládali, že sazby zůstanou beze změn ještě hodně dlouho a část analytiků počítala s jejich zvýšením až příští rok. Pokud ECB sazby v dubnu opravdu zvýší, nebude to podle Tricheta o mnoho. Centrální banku vedou k úvaze o dřívějším zvýšení úroků hlavně obavy z inflace.

Chtěl bych říci, že jsme ve stavu důrazné ostražitosti a já předpokládám, že pozice Rady guvernérů je taková, že zvýšení úrokových sazeb na příští schůzce je možné, řekl Trichet na tiskové konferenci po zasedání bankovní rady ECB. Ta krátce předtím podle očekávání rozhodla, že ponechá základní úroky na historickém minimu jednoho procenta, kde je drží už od května 2009.

Analytici se obávají cyklu zvyšování úroků

Podobně jako v roce 2008 teď ECB avizuje, že na příští schůzce zvýší sazby, poznamenal analytik finanční společnosti RBS Jacques Cailloux. Pro nás je to šok, my jsme předpokládali, že ECB nechá úrokové sazby beze změn aspoň do září, dodal. Přestože Trichet řekl, že zvýšení úroků nebude znamenat začátek nového cyklu zvyšování sazeb, analytik banky UniCredit Kornelius Purps upozornil, že i s takovou možností je nutné počítat, i když ji Trichet zatím nepřipouští. Trichet donedávna říkal, že riziko inflace vidí v letošním roce, ve střednědobém výhledu ne.

Měli bychom teď uvažovat o začátku cyklu vytrvalého zvyšování úrokových sazeb, a to už od příštího měsíce. Je naprosto jasné, že s tímto cyklem už teď musíme počítat, což trh už teď dělá, řekl Purps. Upozornil tak na to, že přední strana výnosové křivky se po Trichetových slovech na trhu zvýšila zhruba o 20 bazických bodů a podobně reagoval i trh mezibankovních sazeb Euribor.

Kurz eura na Trichetova slova zareagoval skokovým růstem a vůči dolaru se vyšplhal až na 1,3976 USD. To byl proti stavu před Trichetovou tiskovou konferencí nárůst asi o jedno procento. Reagovaly i ceny dluhopisů, například výnos pětiletého dluhopisu německé vlády se dostal na nejvyšší úroveň od srpna 2009 a přesáhl 2,57 procenta.

Míra inflace v eurozóně stoupá

Beze změn prozatím zůstávají také opatření na podporu likvidity. Znamená to, že komerční banky budou mít i nadále neomezený přístup k tříměsíčním a kratším úvěrům. Část analytiků se v anketě agentury Reuters domnívala, že ECB u tříměsíčních úvěrů politiku zpřísní a přestane je poskytovat bez omezení. Měsíční a týdenní úvěry budou tedy pro komerční banky podle plánu k dostání až do 12. července bez omezení.

Míra inflace v eurozóně v únoru vystoupila na 2,4 procenta, a ještě více se vzdálila cíli, který má centrální banka stanovený. Ten předpokládá, že se inflace nedostane nad dvě procenta, ale bude se pokud možno držet těsně pod touto hranicí. Trichet řekl, že ECB očekává v letošním roce inflaci od 2,0 do 2,6 procenta, o vývoji v příštím roce ale nemá představu. Za možnou tudíž považuje inflaci v širokém pásmu od 1,0 do 2,4 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek