Země V4 pokračují v tlaku na Bělorusko, naznačily další sankce

04.03.2011
čtk

Ministři zahraničí zemí takzvané visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko) a Německa včera v Bratislavě vyzvali představitele postsovětského Běloruska, aby propustili politické vězně a přestali zastrašovat opozici. V opačném případě podle nich Minsku hrozí další sankce a setrvání v izolaci. Schůzky se zúčastnili i šéfka diplomacie EU Catherine Ashtonová a představitelé států Východního partnerství.

Země, kde vládne totalita, nemá žádnou budoucnost. Prezidentu Lukašenkovi jsme jasně vzkázali – v úvahu nepřichází žádná diskuse s jeho režimem, pokud ve vězení bude třeba jeden jediný politický vězeň, prohlásil šéf slovenské diplomacie Mikuláš Dzurinda.

Kritická slova si na společném jednání ministrů zahraničí V4 a Německa s představiteli států Východního partnerství, v němž je sdružena šestice postsovětských republik, vyslechl běloruský náměstek ministra zahraničí Valerij Voronecký. Jeho reakce však není známá, před novináře nepředstoupil.

Běloruskou opozici podpořila i Evropské unie. Ta koncem ledna Lukašenkovi a dalším představitelům tamního režimu zakázala vstup na své území a zmrazila jejich finanční aktiva v unijních zemích. Pokud Bělorusko nedospěje k pozitivnímu vývoji, Evropská unie bude podnikat další kroky, poznamenal bez dalších podrobností státní tajemník polské diplomacie Mikolaj Dowgielevicz.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle ve čtvrtek upozornil, že šanci na vstup do EU mají pouze demokratické státy. Most do EU se jmenuje demokracie. Kdo chce vstoupit do Evropské unie, musí sdílet demokratické hodnoty, zdůraznil.

Ministři zahraničí na schůzce společně s šéfkou diplomacie EU Catherine Ashtonovou podpořili šest postsovětských republik, které jsou součástí programu Východního partnerství. Visegrádská čtyřka přislíbila například pomoc při reformách, ale také společné projekty financované fondem V4. Kromě Běloruska je členem Východního partnerství Ukrajina, Moldavsko, Gruzie, Arménie a Ázerbájdžán.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek