Münchau: Proč Trichet naznačuje zvýšení úroků

07.03.2011
Euroskop

Tři důvody, proč šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet naznačil úmysl zvýšit základní úrokové sazby v eurozóně již příští měsíc, vypočítává v dnešních Financial Times uznávaný ekonom Wolfgang Münchau. Přidává i spekulaci, že frankfurtská banka se zapojuje do zápasu evropských institucí o reformu eurozóny.

Plán zvýšit úrokové sazby podle Münchaua nevychází z ekonomické, ale z politické kalkulace. ECB chce podle něj demonstrovat, že i bez německého jestřába Axela Webera bude bdít nad udržováním stabilní cenové hladiny. Druhým důvodem je signál, že banka odděluje monetární politiku od politiky finanční likvidity. A poslední příčinou je snaha posílit kurz eura.

K těmto důvodům přidává známý ekonom ještě spekulaci. ECB prý naznačuje, že stojí v opozici k Evropské radě, která by měla schválit výrazně oslabené návrhy na posílení hospodářské správy v eurozóně. Jean-Claude Trichet opakovaně vyzýval k zásadní změně v hospodářské správě ve znamení přísnější fiskální disciplíny a užší koordinace ekonomických a finančních politik. Z vývoje v posledních týdnech se nezdá, že by se s jeho postojem ztotožnili evropští politici.

Ve stínu zpráv o možném zvýšení úroků podle Münchaua zapadlo neobvyklé vyjádření Tricheta ze stejného dne. Komise podle bankéře nešla v otázce reformě správy eurozóny „dostatečně daleko a její pozici oslabily členské státy. Proto se spoléhá na Evropský parlament. Toto prohlášení interpretuje Münchau jako znamení, že ECB se stává hráčem v meziinstitucionálním boji na straně štrasburského parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek