Obchod se zbraněmi drží USA, Rusko ztrácí


Ondřej Linc, Lidové noviny, 7. března 2011

Dodávky zbraní a obchod s nimi globální velmoci používají pro udržení geopolitického vlivu a získávání spojenců. V posledních letech a zejména po nedávné finanční krizi si vlády však stále více uvědomují, že jde také o velmi výhodný byznys.

Jen v roce 2009 byly uzavřeny obchodní dohody za 57,5 miliardy dolarů (přes bilion korun), jak uvádí zpráva pro americký Kongres z loňského září. Šlo sice o 8,5 procentní pokles proti předchozímu roku, podle předpokladů však budou čísla opět růst.

Velký zájem o zbraně mají rozvojové země, nejvíce nakupuje Saúdská Arábie. Díky příjmům z těžby ropy si miliardové kontrakty může dovolit a s přihlédnutím k vývoji na trzích lze očekávat, že bude žebříčkům vládnout i v budoucnu. Ropné ekonomiky jsou významným trhem i pro USA, tradičně největšího dodavatele armádní techniky – na světovém obchodě s armádní technikou se podílí 40 procenty.

Výsadní pozici si země vybudovala zejména během období studené války, z čehož těží dodnes například díky opravám, dodávkám náhradních dílů a modernizaci systémů. USA mají také ze zákona povinnost dodávat zbraně do Tchaj-wanu v rámci ochrany země proti Číně. Tchajwanci tak mají protiraketové systémy Patriot za 3,2 miliardy dolarů a usilují i o stíhačky. Obchod se zbraněmi je plný konkurence. Pro USA ji představuje hlavně EU v čele s Německem, Velkou Británií, Francií a Itálií. Pouze tyto státy jsou schopny dodávat velmi moderní a drahé technologie, jako jsou vojenské lodě, letouny nebo raketové systémy.

British soldiers of the 2nd Company Battalion Welsh Guards march during Victory Day Parade, with the Kremlin seen in the background, at Moscow's Red Square, Sunday, May 9, 2010. Troops from the United States, Britain and France joined the Russian armed forces for the Victory Day parade for the first time. (AP Photo/Misha Japaridze)

Velká Británie se prodejem zbraní snaží předejít propouštění v armádě. Na snímku pochodují vojáci z 2. pluku Welšské gardy na Rudém náměstí v Moskvě během oslav Dne vítezství 9. května 2010, kterých se účastnili zástupci spojenců z 2. sv. války. Foto AP

Tvrdý boj o obchodní zakázky je vidět zejména v posledních letech. Francie a Německo se v minulosti snažily zrušit embargo EU na vývoz zbraní do Číny, což Američané ostře odsoudili.
Už v 80. letech ale například Velká Británie prodala Saúdům stíhačky místo USA, které kontrakt z politických důvodů odmítly. Právě Velká Británie patří mezi hlavní země, které se prodejem zbraní snaží zalepit díry v rozpočtu a předejít propouštění v armádě.

Druhým nejvýznamnějším dodavatel zbraní na světě je Rusko. To se orientuje výhradně na rozvojové země. Rusové předloni prodávali ponorky do Vietnamu nebo letouny MiG-29 do Barmy.

Země ale svou pozici pomalu ztrácí. Armádě chybí finance na další výzkum a modernizaci, zakázky získává zejména díky nižším cenám. Aby Rusko získalo armádní kontrakty, přistupovalo v poslední době na různé odpouštění dluhů nebo povolení k licenční výrobě u stíhaček, což se zemi zásadně nevyplatilo u Číny, která technologie údajně okopírovala.
Rusové se ale snaží držet krok se západními státy, čehož je příkladem i nedávná objednávka francouzské výsadkové lodi Mistral. Je zřejmé, že kromě praktického využití chtějí tamní technici analyzovat použité technologie.

Zbraně vyváží i Česká republika, hlavně do EU, Asie a Afriky. Zájem je o například o revolvery, pušky, kulomety nebo dělostřelecké systémy. Poslední jmenované koupily Německo a Bulharsko.

Autor: Ondřej Linc

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality