Sedm novinářů bylo v Turecku obviněno z protistátního komplotu

07.03.2011
čtk

Istanbulský soud v noci na dnešek obvinil pět novinářů z podílu na údajném spiknutí proti islámsko-konzervativní vládě. Informovala o tom dnešní turecká média. Již v sobotu byli obviněni z téhož dva novináři.

Pět obviněných bylo umístěno do předběžné vazby. Novináři byli zatčeni minulý týden ve čtvrtek spolu s deseti dalšími, z nich dosud byli dva propuštěni. Podle médií je mezi uvězněnými novináři i univerzitní profesor Yalçin Küçük.

Dva investigativní novináři, Nedim Sener et Ahmet Sik, známí svou kritikou režimu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, byli v sobotu obviněni v případu Ergenekon, sítě, která údajně chtěla destabilizovat vládu a připravit půdu pro vojenský převrat.

Turecko, kde je podle agentury AFP ve vězení 61 novinářů a tisíce z nich jsou pronásledováni, je pravidelně pranýřováno kvůli porušování svobody tisku. Opozice a značná část tisku tvrdí, že toto vyšetřování, při němž už byly od roku 2007 zatčeny stovky opozičních osobností, má za cíl zlikvidovat veškerý politický odpor v Turecku.

Istanbulská prokuratura v neděli uvedla, že novináři nebyli obviněni kvůli tomu, co psali nebo kvůli jejich názorům, ale že jsou proti nim důkazy, které nelze zveřejnit.

Ohledně svobody tisku v Turecku vyjádřily znepokojení Evropská unie, Spojené státy a organizace na ochranu lidských práv.

Erdogan o víkendu odmítl, že by jeho vláda, obviňovaná z autoritářství, chtěla zasahovat do soudních záležitostí. Prezident Abdullah Gül v neděli vyjádřil znepokojení nad těmito událostmi, které podle něho špiní pověst země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek