Klaus má mandát pro summit EU o Libyi

09.03.2011
čtk

Nečasova vláda schválila mandát, se kterým prezident Václav Klaus pojede v pátek na mimořádný summit EU k dění v Libyi a v severní Africe. Klaus už řekl, že nesouhlasí s případným vnějším vojenským zásahem proti režimu vůdce Muammara Kaddáfího.

Názor prezidenta sdílí i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Podle něj by vojenská intervence nyní v Libyi vše pokazila. Naopak Klausův předchůdce Václav Havel míní, že v případě pokračování občanské války v Libyi bude nutný vojenský zásah západních zemí.

Vláda v pozici konstatuje, že už koncem února žádala okamžité zastavení represí a použití síly proti demonstrantům a odsoudila násilí. Vyzvala také libyjský režim, aby zahájil politický dialog a respektoval lidská práva. Česko rovněž podpořilo schválené sankce EU vůči Libyi. Ty zahrnují zbrojní embargo, zákaz cest do zemí EU a zmrazení finančních prostředků některých libyjských
činitelů.

Británie a Francie v současné době navíc připravují návrh rezoluce o bezletové zóně nad Libyí, který musí projednat a schválit Rada bezpečnosti OSN. Summit EU k situaci v severoafrické zemi by se mohl zabývat mimo jiné humanitární pomocí uprchlíkům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek