Zahradil povede konzervativce v EP

09.03.2011
čtk

Europoslanci z Evropské konzervativní a reformní skupiny (ECR) zvolili do čela frakce Jana Zahradila. V čele páté nejsilnější frakce bude jen dočasně, koncem roku se totiž v souladu se staršími plány frakce uskuteční další volby.

V čele frakce stál doposud Polák Michal Kamiński ze strany Právo a spravedlnost (PiS). Ten nicméně z PiS bývalého premiéra Jaroslawa Kaczyńského s několika kolegy vystoupil kvůli tomu, že je prý krajně pravicová. Později oznámil, že odejde z čela frakce.

Bude rozhodně mým úkolem, aby byl v Bruselu slyšet náš hlas volající po větší racionalitě a efektivitě evropských institucí, uvedl v prohlášení Zahradil. Je to samozřejmě velké uznání pro mě, pro ODS i pro Českou republiku, doplnil.

Zahradilovými soupeři byli Ryszard Legutko z PiS či britský konzervativec Timothy Kirkhope. Legutko nicméně těsně před hlasováním, které se konalo za zavřenými dveřmi, z boje o šéfovské křeslo odstoupil. Zahradila podpořilo 33 europoslanců, jeho britského soupeře 18.

Šéfové frakcí tvoří spolu s předsedou celého parlamentu takzvanou konferenci předsedů. To je klíčový orgán, který rozhoduje o chodu parlamentu, o projednávaných tématech a podobně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek