EU se pře o strategii pro jižní Středomoří

10.03.2011
Euroskop

Zítřejší summit EU rozhodne o evropské reakci na dění v Libyi. Experti se obávají, že jeho výsledek ale bude velmi vágní. Naznačují to vynořující se spory mezi členskými státy EU.

Evropská komise přijala v úterý strategii partnerství s jižním Středomořím, od níž očekává podpoření demokratické přeměny regionu. Vstupní podmínkou pro účast má být „závazek ke svobodným a spravedlivým volbám. Většina států by tím v současné situaci ztratila nárok na podíl na 4 miliardách eur, které jsou určeny na spolupráci s tímto regionem pro příští tři roky.

Skupina států EU vedená Velkou Británií a Německem usiluje, aby podmínky udělení finanční pomoci byly ještě přísněji vázány na politické a ekonomické reformy. Jižní státy, zvláště Itálie a Malta, naopak upřednostňují sousedské a obchodní vztahy bez omezování politickými podmínkami.

Jednotlivé členské státy EU se navíc snaží o prosazení vlastní agendy. Již při zahájení blízkovýchodních bouří například požadovala Francie oživení Středomořské unie, nepříliš úspěšného projektu zahájeného za francouzského předsednictví EU v roce 2008. Dokonce ani možná asistence při volbách v Tunisku a v Egyptě se nevyhnula politickým hrám, tvrdil týdeník European Voice.

Strategie vzniklá v dílně šéfky evropské diplomacie Catherine Ashtonové nechává mnoho otázek otevřených, počínaje již definicí „závazku ke svobodným volbám. Bude stačit oznámení etablovaného vládce, že volby uspořádá v průběhu několika příštích let?

Na summitu by premiéři a prezidenti měli strategii politicky zaštítit. Pravděpodobně spíše zahájí proces postupného upravování strategických linií a ujasňování sporných otázek. Znovu se problematikou budou lídři členských států zabývat na summitu 24. a 25. března.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek