Kaddáfí a povstalci se pustili do diplomatického boje o Evropu

10.03.2011
čtk

Boj o ovládnutí Libye mezi tamějším vůdcem Muammarem Kaddáfím a povstalci kontrolujícími východ země se z bitevního pole rozšířil i do zahraniční diplomacie. Do zemí Evropské unie zamířili v úterý povstalečtí emisaři a včera je následovali Kaddáfího zástupci s cílem získat v Evropě rozhodující podporu. Libyjská vláda vyslala svého posla i do Egypta.

Zatímco v Káhiře měl Kaddáfího vyslanec za úkol hovořit s tamějším armádním vedením, které po pádu prezidenta Husního Mubaraka drží v zemi moc, další pověřenci zamířili na Maltu, do Portugalska, do Řecka a do Bruselu, kde se v příštích dvou dnech konají summity EU a NATO.

Na Maltě včera libyjští činitelé jednali s vládními představiteli. Poté zamířili do Portugalska, kde je přijal tamní ministr zahraničí Luís Amado k neformálnímu rozhovoru. Jméno šéfa libyjské delegace Amado neoznámil, podle agentury Reuters šlo o umírněného člena libyjské vlády. Portugalsko bude příští týden předsedat zasedání výboru Rady bezpečnosti OSN pro sankce proti Libyi.

Jiná libyjská delegace má letět přes Francii do Bruselu, kde by se měla sejít ve čtvrtek a v pátek s představiteli Evropské unie a NATO. Diplomatickou ofenzívu Tripolisu doplňuje ještě další libyjský vyslanec, který má ve čtvrtek v Aténách jednat na řeckém ministerstvu zahraničí.

Povstalci by uvítali bezletovou zónu

V úterý přiletěli do Štrasburku na pozvání části poslanců Evropského parlamentu dva zástupci libyjských povstalců, kteří vytvořili vzdorovládu v Benghází na východě země. Tito emisaři jednali s šéfkou evropské diplomacie Catherine Ashtonovou a vysvětlovali svá stanoviska evropským zákonodárcům. Dnes se sešli se švýcarskou prezidentkou Micheline Calmyovou-Reyovou a ve čtvrtek je přijme například francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Povstalci včera dali opakovaně najevo, že by uvítali zřízení bezletové zóny, která by je uchránila před Kaddáfího letectvem, ale poprvé se dnes větší pozornosti dostalo i jejich potřebě pomoci v dodávce zbraní, jimiž by se bránili Kaddáfího těžké výzbroji. Údajně mají slíbené nějaké dodávky z Ománu. Mluvčí amerického Bílého domu Jay Carney už počátkem týdne vyslovil názor, že zbrojní embargo proti Libyi by se nemělo vztahovat na povstalce.

Kaddáfí hledá spojence v Egyptě

V Káhiře přistálo letadlo s vedoucím libyjského úřadu pro zásobování a logistiku. Agentuře Reuters to sdělili činitelé egyptského letiště. Zdroje z libyjského velvyslanectví pak podle agentury AP uvedly, že generálmajor Abdar Rahmán bin Alí Saíd Záví nese poselství od Kaddáfího, jehož síly v těchto dnech bojují proti povstalcům.

Údajná Kaddáfího zpráva je prý určena egyptské Nejvyšší radě ozbrojených sil (SCAF), která Egyptu od pádu režimu prezidenta Mubaraka v polovině února vládne. Mubaraka smetla vlna lidových nepokojů, v Libyi obdobné protesty přerostly v ozbrojený konflikt mezi Kaddáfího stoupenci a odpůrci.

Zdroj z egyptské vlády Reuters řekl, že kabinet kvůli naléhavému jednání se SCAF odročil schůzi. Nejmenovaný egyptský armádní činitel řekl, že Záví žádal o setkání s vládnoucími armádními veliteli.

Od vypuknutí povstání v Libyi 15. února spolu podle AP egyptské vojenské velení a Libye veřejně nebyly v kontaktu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek