Lídři Unie se radí o Libyi, Sarkozy prosazuje letecký útok

11.03.2011
čtk

Šéfové států a vlád zemí Evropské unie budou dnes v Bruselu na mimořádném summitu jednat o možnostech, jak reagovat na napjatou situaci v Libyi zmítané nepokoji. Paříž a Londýn už vyzvaly ostatní členy „sedmadvacítky“, aby uznaly povstaleckou Národní radu za zástupce libyjského lidu. Prezident Nicolas Sarkozy je připraven navrhnout cílené letecké údery na pomoc libyjským vzbouřencům.

Českou republiku bude na summitu zastupovat prezident Václav Klaus, který se v minulých dnech vyslovil proti vojenskému zásahu. Podobně hovořil na čtvrteční předsummitové schůzce ministrů zahraničních věcí EU i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Podle něho lze o případném zásahu v Libyi včetně zřízení bezletové zóny uvažovat pouze v případě jasného zmocnění od Rady bezpečnosti OSN.

Podobný vzkaz zazněl ve stejný den i z jednání ministrů obrany Severoatlantické aliance, která nicméně dál pracuje na plánech bezletové zóny. Ta by měla být zavedena v případě, že bude existovat jasný právní rámec. Už ve čtvrtek Unie rozšířila sankce vůči Kaddáfího režimu o pět klíčových libyjských finančních institucí, kterým zmrazila evropská finanční aktiva.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek