EU svolává schůzku jaderných expertů

14.03.2011
čtk

V Bruselu se v úterý mimořádná schůzka expertů členských zemí na jadernou energetiku. EU reraguje na problémy japonských elektrárem po pátečním zemětřesení. Rakousko mezitím zopakovalo požadavek, aby středoevropské jaderné elektrárny prošly testy odolnosti.

Rakouský ministr životního prostředí Nikolas Berlakovich při příjezdu na dnešní zasedání s kolegy ze členských zemí EU zopakoval, že Vídeň v reakci na události v Japonsku chce, aby středoevropské jaderné elektrárny prošly testy odolnosti.

Jsou opravdu odolné vůči zemětřesením? Jak fungují chladicí systémy jejich reaktorů? řekl Berlakovich a dodal, že testy by měly být provedeny rychle. Rakousko je známým odpůrcem jaderné energie, dlouhodobým trnem v oku mu je třeba česká elektrárna v Temelíně.

Vznést to sice chce už dnes, avšak otázky jaderné energetiky v EU spadají po jiné ministry než ty zodpovědné pro životní prostředí. Nicméně už v úterý by se mělo na Evropské komisi uskutečnit jednání jaderných expertů z členských zemí EU, které by situaci v Japonsku mělo být věnováno. Na něm by se o takovýchto výzvách mohlo jednat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek