Je Irsko trestáno za transparentní daně?

14.03.2011
Euroskop

S úrokem 5,8 procent, který Irové platí za záchrannou půjčku od EU, nebude krize vyřešena, nýbrž bude dále bobtnat, vyjádřil se pro Der Spiegel šéf Goldman Sachs pro Evropu a bývalý Evropský komisař Peter Sutherland. Kritizoval i tlak Paříže a Berlína, aby Irsko snížilo podnikové daně, které oproti francouzským ocenil za jejich transparentnost.

Listopadové sjednání půjčky s EU a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) podle bankéře nebyla dohoda, ale diktát. „Evropské partnery stojí získání peněz pro irskou půjčku úrok 2,9 procent, připomněl. Úroková míra 5,8 procent pro Iry je výrazně nadsazená. „Pokud někdo padne, měla by mu být prokázána solidarita a ne být ještě trestán, vyjádřil se o chování EU k Irsku.

„Je nepochopitelné, proč Irsku prokazuje více solidarity dvousetčlenný Mezinárodní měnový fond, než EU, kritizoval evropské politiky Sutherland. Do očí bijící je podle něj srovnání s Islandem, jehož zastihla finanční krize jen pár měsíců před Irskem. Velká Británie a Nizozemí stanovily úroky půjčky tomuto severskému ostrovu na 3,2 procent. Ani úvěry Maďarsku a Lotyšsku od MMF nebyly zatíženy „sankčními úroky.

Možnost, že irský premiér ustoupí nátlaku Paříže a Berlína a zvýší korporátní daně, považuje za vyloučenou. „Je to drzost, že je toto téma stále pouštěno do oběhu. A zrovna od zemí jako Francie, v nichž jsou reálné podnikové daně ještě výrazně nižší, řekl Sutherland.

„Podle studie PricewaterhouseCoopers zadané Světovou bankou leží daňová míra ve Francii na úrovni 8,2 procent. V Belgii a Nizozemí ještě níže, upozornil bývalý komisař. „Irská daňová sazba je transparentní a tak to i zůstane, dodal.

Právě irské podnikové daně ve výši 12,5 procent jsou trnem v oku francouzskému prezidentu Sarkozymu a německé kancléřce Merkelové. Irská daňová politika byla důvodem, proč lídři eurozóny schválili na pátečním summitu snížení úroků řeckého záchranného úvěru o jeden stupeň, ale odmítli stejný ústupek pro Iry.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek