Posílení fondu eurozóny může pohořet v Německu

14.03.2011
Euroskop

Část politiků německé vládní koalice hrozí, že budou v parlamentu hlasovat proti dohodě vyjednané kancléřkou Merkelovou na pátečním summitu eurozóny. Nelíbí se jim, že by záchranný fond mohl nakupovat dluhopisy zadlužených zemí. Schválení dohody v německém Spolkovém sněmu je proto nejisté. Informuje o tom agentura Reuters.

Nejsilnější kritika přišla z řad Křesťansko-sociální unie (CSU), sesterské strany kancléřčiných Křesťanských demokratů. „Vláda překročila hranice, které jí parlamentní skupiny jasně definovaly, řekl pro Reuters Thomas Silberhorn, expert CSU pro Evropské záležitosti. „Umožnit nákup dluhopisů byla vážná chyba – ekonomicky i z hlediska evropské politiky – znamená to vratkou chůzi po provaze, dodal.

Předseda koaličních Svobodných demokratů (FDP) Guido Westerwelle označil dohodu za akceptovatelný kompromis. Frank Schaeffler, právník z FDP, se však pro deník Handelsblatt vyjádřil, že „výsledky jsou v protikladu k pozici FDP v parlamentu. „Většina ve Spolkovém sněmu proto není jistá, dodal.

Někteří němečtí právníci tvrdí, že pokud záchranný fond bude moci nakupovat dluhopisy problémových zemí, bude tím porušena tzv. „no-bail doložka, která zakazuje záchranu rozpočtově neukázněných států ostatními členy eurozóny.

Němečtí poslanci budou o záchranném mechanismu hlasovat po 24. březnu, kdy by dohoda měla být potvrzena na summitu Evropské rady.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek