Rakousko chce testy na jaderných elektrárnách v Evropě

14.03.2011
čtk

Havárie na jaderné elektrárně v japonské Fukušimě oživila jadernou paranoiu Rakouska. Ministr životního prostředí Nikolaus Berlakovich chce žádat zátěžové testy na jaderných elektrárnách, podobné těm, jaké se dělají u bank v době krize. Řekl to v televizi ORF2.

Podle Berlakoviche je zejména třeba ověřit, zda jsou elektrárny bezpečné v případě zemětřesení a jaký je stav jejich chladícího systému. Ministr o tomto tématu chce jednat v Bruselu na schůzce ministrů životního prostředí.

Chceme, aby elektrárny měly nejvyšší bezpečnostní úroveň, anebo aby byly uzavřeny, prohlásil. Rakousko se ostře staví proti jaderné energetice. Kritizovalo rozhodnutí německé vlády o prodloužení životnosti německých zařízení a rakouští ekologové pravidelně protestují proti české jaderné elektrárně Temelín a slovenským Mochovcům.

Německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že Německo prozkoumá, zda si z havárie v Japonsku potřebuje pro sebe vyvodit nějaké poučení, ale zdůraznila, že německá jaderná zařízení jsou bezpečná.

Německá opozice a ekologové v sobotu požadovali uzavření jaderných elektráren, které podle nich představují velké nebezpečí pro obyvatelstvo. Merkelová oznámila, že se uskuteční diskuse o jaderné energetice s jednotlivými spolkovými státy, a vyjádřila přání, aby se o tomto tématu jednalo na evropské úrovni. Bezpečnostní normy budou velmi bedlivě prozkoumány, na základě závěrů japonských expertů, abychom si z nich vzali ponaučení, řekla kancléřka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek