Británie se posouvá pryč z EU


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 15. března 2011

Británie z EU nevystupuje. Ale může se stát, že jednou odpadne z unie, která se pro ni stane nepřijatelnou, varuje páteční The Economist. Komentář reaguje na summit 17 zemí měnové unie konaný 11. března, z kterého byli ostatní členové EU vyloučeni.

Páteční summit eurozóny a zákon o EU (European Union Bill), který v současnosti projednává britský parlament, jsou podle The Economist dva zásadní milníky na britské cestě pryč z EU.

Nový zákon požaduje referendum o každé změně zakládajících Smluv, která přesouvá pravomoci do Bruselu. Protože téměř každé referendum o EU je v Británii ztracené, nový zákon povede k tomu, že se země pevně zakotví k současnému statutu quo v Evropské unii, předpovídá The Economist.

Dvourychlostní Evropa?

Jenomže Evropa čelí existenciální krizi a kameny, na kterých stojí, jsou v pohybu. 17 zemí eurozóny na mimořádném summitu projednávalo nová pravidla užší hospodářské integrace, která mají vést ke koordinaci daňových, mzdových nebo penzijních politik.

Jedná se již o čtvrtý summit eurozóny. První tři byly svolány jako mimořádná setkání – při Gruzínské válce a k reakci na hospodářskou krizi a paniku na trzích. Nyní se zdá, že se staly obyčejem. To je vítězství Paříže, která preferuje rozhodování v menší skupině, ze které jsou vyloučeny ekonomicky liberální státy jako Británie, nebo některé severské a postkomunistické státy.

Na soukromém setkání vyzpovídával podle týdeníku předseda Liberálních demokratů Nick Clegg šéfa Evropské rady Hermanna van Rompuye, zda se rodí dvourychlostní Evropa, v které by Británie byla v druhé řadě. A obavy nemá jen Clegg, dodává komentátor.

Britský premiér David Cameron se na summitu Evropské rady k situaci na Blízkém východu zdraví se svým irským a rakouským protějškem. Oproti nim po skončení Evropské rady Brusel opustil, aniž by se podílel na diskuzích o budoucnosti eurozóny. Zdroj: Audiovizuální archiv EU.

Razítko s 27 členy

„Je bláznivé zapírat, že summity eurozóny se mohou zvrhnout v porady před velkými rozhodnutími. Pokud dojde na nejhorší, sedmadvacítka EU riskuje, že se stane jen schvalovacím razítkem, cituje britský týdeník vysoko postaveného Torye.

„EU prochází nepředpovídatelným vývojem. Mimo krize eura po Lisabonské smlouvě posílil Evropský parlament, shromáždění dohánějící k šílenství a závislé na regulacích a veřejném utrácení. Evropský soudní dvůr je stále aktivističtější a vydává rozhodnutí, která pobuřují britské veřejné mínění. A současně britští konzervativní poslanci jsou euroskeptičtější, než kdykoliv v historii, píše The Economist. Vláda se proto dostává do svízelné situace, dodává.

„Británie riskuje vážnou ztrátu vlivu. Politici, tisk i voliči se obávají, že se Británie stane bezbranná vůči diktátu EU. A vláda není ochotná nic změnit, končí komentátor kriticky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek