Paříž žaluje europoslance, zrušili jednu cestu do Štrasburku

15.03.2011
Euroskop

Francouzská vláda chce žalovat u Evropského soudního dvora rozhodnutí Evropského parlamentu, že v říjnu 2012 a 2013 se budou konat dvě plenární zasedání ve Štrasburku ve stejném týdnu. Podle Paříže rozhodnutí ignoruje skutečnost, že francouzské město je sídlem evropského zákonodárného sboru. Informuje o tom server European Voice.

Sloučením dvou původně oddělených zasedání do jednoho týdne europoslanci splnili požadavek, aby se konalo dvanáct plenárních zasedání ročně. Zároveň se vyhnuli nutnosti opakovat cestu z Bruselu dvakrát ve stejném měsíci. Dosud se většinou europarlament scházel opakovaně v září, aby nahradil srpnovou pauzu. Zasedání se však konala v různých týdnech.

Sloučení zasedání by mělo ušetřit v přepočtu až stovky milionů korun. „Podařilo se nám teď ušetřit daňovým poplatníkům půl miliardy korun – přesně tolik totiž jeden přesun do Štrasburku stojí, komentovalo rozhodnutí prohlášení europoslanců ODS.

Politováníhodná a nevhodná volba

Podle francouzského ministra pro EU Laurenta Wauquieze byla ale volba europoslanců „politováníhodná a nevhodná. V dnešním prohlášení dodal, že konání dvou plenárních schůzí „zabrání efektivnímu fungování parlamentní práce.

Zpráva francouzského ministra zdůrazňuje, že volba ignorovala protokol ke Smlouvám EU, který ustanovuje Štrasburk sídlem Evropského parlamentu, a zpochybnila postavení města.

Paříž žalovala Evropský parlament u Evropského soudního dvora již v roce 1996, protože poslanci rozhodli, že v roce 1992 a 1993 se bude konat pouze 11 plenárních schůzí a v roce 1994 dokonce jen deset. Soud potvrdil povinnost konat 12 zasedání ve Štrasburku každý rok. Ve volebním roce však podle lucemburského soudu postačí 11 setkání.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek