Státy EU schválily sankce za vysoké rozpočtové schodky

15.03.2011
čtk

Ministři financí Evropské unie dnes schválili zavedení pokut za překročení rozpočtových pravidel. Sankce ve výši 0,2 procenta HDP budou platit země eurozóny, které překročí roční rozpočtový schodek ve výši tří procent HDP. Novináře o tom informovalo maďarské předsednictví EU. Česka se sankce netýkají, protože neplatí eurem.

Členské státy evropské sedmadvacítky nyní budou moci zahájit vyjednávání s Evropským parlamentem, aby celý balík opatření, která mají zpřísnit rozpočtová pravidla v celé unii, mohl být schválen na plenárním zasedání europoslanců v červnu ve Štrasburku.

Sankce ve výši 0,2 procenta HDP by měla hrozit i zemím, jejichž celkové zadlužení přesahuje 60 procent HDP a jejichž vlády jej vůbec nesnižují a nebo jen velmi pomalu. Dosud bylo kritérium celkového dluhu víceméně jen orientační a trest za jeho porušení nehrozil.

Automatické sankce nebudou

Pokuty měly podle původního návrhu Evropské komise platit automaticky. Komise by tedy posoudila, zda stát pravidla splnil či nikoliv, a sama by pokutu uvalila. Členské země EU by podobnému postupu mohly zabránit jen v případě, že by krok komise odmítly kvalifikovanou většinou.

EU ovšem nakonec podobný postup citelně upravila. O uvalení sankcí by tak měli nadále do značné míry rozhodovat ministři financí, na přijetí stanoviska by měli celkem šest měsíců. Pokud by některý z rozpočtových hříšníků své hospodaření nadále nevylepšoval, mohla by sankce uvalit sama Evropská komise. Její rozhodnutí by EU mohla opět zvrátit kvalifikovanou většinou.

Brusel ovšem nově začne monitorovat i makroekonomickou rovnováhu v celé EU. Chce tak zabránit situacím, jako bylo splasknutí realitní bubliny ve Španělsku či Irsku, které značně poznamenalo tamní ekonomiky a ohrozilo i budoucnost evropské jednotné měny. Zemi tak nehrozí postihy jen za porušení rozpočtových pravidel, ale i za vážné hospodářské rovnováhy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek