Evropa se lekla a dala si pauzu


MfDnes, 17. března 2011

Evropské země chystají nákladné kontroly elektráren. A připravují se na to, že ty nové budou kvůli bezpečnostním opatřením dražší

Do Japonska se teď dívají jaderní experti i politici z celého světa – v situaci, kdy některé evropské země zvažují, zda ještě prodloužit životnost svých reaktorů, zatímco jiné se teprve chystají stavět první elektrárny. Japonské události je ovlivní hlavně ve dvou věcech: všude budou přísné kontroly a nové elektrárny budou dražší, než se plánovalo.

EU: Prověříme všechny elektrárny

Komisař pro energetiku Günter Oettinger vyzval k důkladnému prověření všech jaderných elektráren v celé Unii. A po mimořádném jednání ministrů a expertů zároveň vyzval k vypracování vize Evropské unie bez jaderných elektráren.

Německo: tříměsíční pauza

Kancléřka Angela Merkelová oznámila, že Německo na tři měsíce pozastavuje prodloužení životnosti nukleárních zařízení a prověří jejich bezpečnost. Zastaví tak své loňské nepopulární rozhodnutí o prodloužení životnosti jaderných elektráren.

Švýcarsko: stop pro nové elektrárny

Země zastavila schvalování tří nových elektráren s tím, že hodlá znovu prověřit všechny bezpečnostní standardy. Ministryně energetiky Doris Leuthardová řekla, že vláda požádala švýcarský Federální inspektorát pro jadernou bezpečnost, aby provedl přísné testy ve všech již vybudovaných elektrárnách.

Dukovany

Jaderná havárie po katastrofálním zemětřesení v Japonsku znovu nastolila otázku bezpečnosti jaderných elektráren. Na snímku JE Dukovany. Foto čtk

Bulharsko: Přesuneme reaktor

Ministr energetiky Trajčo Trajkov uvedl, že země možná zmrazí vlastní projekt Belene. Místo toho zřejmě podle ministra instaluje ruský reaktor, který už je objednán, na místě, kde je menší riziko zemětřesení.

Litva: stavba se hodně prodraží

Pobaltská republika počítá s tím, že chystaná nová jaderná elektrárna bude stát podstatně více peněz kvůli dodatečným bezpečnostním opatřením.

Francie: vzpoura ekologů

Prezident Sarkozy v úterý chválil bezpečnost reaktorů v zemi. Ty zajišťují zhruba 80 procent spotřeby elektřiny. Ekologická hnutí nicméně začala tvrdě tlačit na vládu, aby ukončila totální závislost Francie na jaderné energii.

Británie: konec investic do jádra

Britský ministr pro energetiku a klimatické změny Chris Huhne v neděli oznámil, že požádal hlavního jaderného inspektora o důkladnou zprávu o zkušenostech z Japonska a poučení, které z toho plyne. Výbor pro zdraví a bezpečnost upozornil, že je zatím předčasné říci, zda bude mít katastrofa v Japonsku nějaký dopad na jadernou energetiku v zemi. Při slyšení v parlamentním výboru Huhne uvedl, že v každém případě je tu rostoucí riziko, že jaderní investoři už nebudou chtít budovat nové nukleární zařízení v Británii.

Finsko: test pro všechny elektrárny

Ministr hospodářství Maui Pekkarinen informoval, že jeho země zahajuje komplexní zkoušku bezpečnosti všech svých reaktorů.

Itálie: s jádrem paradoxně začíná

Země je jediná z G8, skupiny osmi nejvyspělejších zemí, která nemá žádnou jadernou elektrárnu. V reakci na dění v Japonsku uvedla, že i přes katastrofu bude nadále prosazovat plán na výstavbu prvních jaderných elektráren.

Nizozemsko: přípravy pokračují

Mluvčí ministra ekonomiky v pondělí uvedl, že Nizozemsko pokračuje v úsilí dovést do konce stavbu druhé jaderné elektrárny. O změně této strategie je podle něj předčasné uvažovat.

Polsko: U nás zemětřesení nejsou

Premiér Donald Tusk v neděli řekl, že Polsko neuvažuje o tom, že by se vzdalo svého plánu dostavět v roce 2020 svou první jadernou elektrárnu. „Naše plány počítají s maximálními bezpečnostními opatřeními a zahrnují všechny krizové scénáře. Ale buďme upřímní: Polsko není seizmicky nijak riziková země, dodal.

Švédsko: Jedeme dál

Premiér Fredrik Reinfeldt v neděli uvedl, že rozhodnutí z roku 2009 nahradit existující jaderné reaktory po skončení jejich životnosti novými dál platí.

Autor: MfDnes, ash

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality