Nová irská vláda poprvé jednala s MMF a EU

17.03.2011
čtk

S novou irskou vládou se včera poprvé sešli představitelé Mezinárodního měnového fondu, Evropské centrální banky a Evropské komise. Schůzka poskytla informace pro návštěvu mise fondu v zemi příští měsíc, uvedly ve společném prohlášení fond a orgány Evropské unie. Mise bude zjišťovat plnění ekonomického programu dohodnutého v rámci finanční pomoci, kterou EU a MMF poskytly Irsku loni v listopadu.

Irský ministr financí Michael Noonan ke schůzce řekl, že se na ní mluvilo například o otázce minimální mzdy. Zástupci věřitelů se podle něj shodli, že rozhodnutí vlády zrušit snížení minimální mzdy minulou vládou nebude vnímáno jako problém. Věřitelé to budou podle ministra akceptovat, pokud vláda splní dohodnuté cíle ve snižování deficitu veřejných financí.

V rámci listopadového záchranného programu o celkové sumě 85 miliard eur (2,1 bilionu Kč) zdejší vláda snížila minimální mzdu o 12 procent. Nynější vláda středopravé strany Fine Gael s Labouristickou stranou ji hodlá vrátit nazpět na 8,65 eura na hodinu (212 Kč).

O otázce daní se ministr nezmínil. Noonan tento týden v Bruselu prohlásil, že Irsko se za žádnou cenu nevzdá nízkých firemních daní výměnou za nižší úroky z finanční pomoci. Dublin ke zvýšení daní tlačí především Francie a Německo a argumentují tím, že Dublin musí zvýšit své daňové příjmy.

Ve skutečnosti však podle listu The Wall Street Journal se irská daň z firemních zisků v sazbě 12,5 procenta podílí na celkovém výběru daní v zemi zřetelně vyšším procentem než ve velkých zemích eura, kde jsou přitom sazby těchto daní mnohem vyšší. Skutečným důvodem tlaku na Irsko je podle řady ekonomů a politiků snaha mocností eliminovat nepříjemnou konkurenci v boji o zahraniční investice.

Nevybíravý tlak evropských mocností na Irsko v otázce firemních daní v souvislosti s úroky z úvěrů v úterý kritizoval lucemburský premiér a předsedající euroskupiny ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek