EU zváží další postup vůči Libyi

21.03.2011
čtk

Šéfové diplomacií zemí Evropské unie se dnes v Bruselu budou zabývat vývojem posledních událostí v Libyi. Pod záštitou rezoluce Rady bezpečnosti OSN tam už od soboty zasahuje mezinárodní koalice, kterou tvoří i síly z některých zemích EU.

Unie už přijetí zmiňované rezoluce RB OSN, která umožnila akce na ochranu libyjského obyvatelstva, přivítala. Ministři budou jednat o tom, jak by dál unie měla vůči Libyi a tamnímu režimu plukovníka Muammara Kaddáfího postupovat.

Podle diplomatů se dá čekat, že rozšíří stávající sankce. EU už Kaddáfímu a více než dvěma desítkám jeho spolupracovníků i několika významným firmám zmrazila jejich finanční aktiva v Evropě, předákům také zakázala cesty do EU. Dnes by se měly zřejmě seznamy rozšířit o dalších 11 osob a devět institucí.

Kromě Libye se ministři budou zabývat také situací v Japonsku, kde se po ničivém zemětřesení a přívalové vlně cunami potýkají s vážnou jadernou krizí kvůli poničeným reaktorům v jedné z elektráren. Toto téma budou ale z energetického hlediska řešit na mimořádné schůzce ministři pro energetiku, kteří budou jednat mimo jiné o zátěžových testech evropských jaderných zařízení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek