Merkelová čelí odporu odstavených elektráren

21.03.2011
Euroskop

Německé energetické koncerny hrozí zastavit milionové platby do klimaticko-energetického fondu za sedm atomových elektráren, o jejichž odstavení kancléřka Merkelová rozhodla v reakci na japonskou havárii.

Za tři měsíce moratoria se jedná o 27 milionů eur. Pokud bude odstavení elektráren pokračovat, přehodnotí energetici i další platby za prodloužení životnosti „jádra, které mají do roku 2016 dosáhnout 1,4 miliard eur.

Energetici se podvolili příkazu zastavit dočasně činnost elektráren starších než 31 let. Nyní se ale začínají obávat, že dojde k úplnému zákazu. Sjednotili se proto s jasným cílem: Zabránit trvalému odstavení výdělečných elektráren. „Budeme platit jen za reaktory, které pracují, vyjádřil se pro Süddeutsche Zeitung člen vedení jedné z velkých energetických společností.

Hrozí střet vlády s energetiky

Pokud své hrozby vyplní, fondu budou chybět prostředky určené na podporu přechodu k obnovitelným energiím. Zřízení Klimaticko-energetického fondu mělo být kompenzací za prodloužení činnosti jaderných elektráren. Nečekané dočasné odstavení jaderných elektráren postavených před rokem 1980 z činnosti ale může být paradoxně významnou překážkou v naplnění plánu přejít k obnovitelným zdrojům, který schválila současná vládní koalice.

Vláda na platbách i za odstavené bloky trvá. „Cokoliv jiného by bylo porušení smlouvy, tvrdí ministerstvo financí. Zastavení placení by tak mohlo vést k ostrému střetu mezi vládou a zástupci postižených koncernů.

Od roku 2017 budou do Klimaticko-energetického fondu proudit daně z jaderné energie. Již nyní jej plní příspěvky pevně stanovené pro jednotlivé elektrárny. V tomto a příštím roce zaplatí producenti celkem 300 milionů eur, mezi roky 2013 a 2016 ročně 200 milionů eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek