Maďarský Fidesz v průzkumech oslabuje

24.03.2011
čtk

Maďarská vládnoucí strana Fidesz (Svaz mladých demokratů – Maďarský občanský svaz) ztratila od loňského prosince třetinu příznivců. Nadále ale zůstává výrazně nejsilnější maďarskou stranou. Vyplývá to z průzkumu ústavu Tarki, který zveřejnila agentura MTI.

Fidesz podle březnového průzkumu podporuje 30 procent z celkového počtu voličů, což je o sedm procent méně než o měsíc dříve. Hlavní opoziční Maďarská socialistická strana (MSZP) má 11 procent preferencí, což je stejně jako v únoru. Na třetím místě je krajně nacionalistická formace Jobbik s osmi procenty a za ní ekologická formace Je možná jiná politika (LMP).

Z výzkumu je patrné, že lidé zklamaní Fideszem nepřecházejí k opozici, ale zůstávaní nerozhodnutí. Tábor nerozhodnutých nebo těch, kdo nejsou ochotni uvést své stranické preference zahrnuje 45 procent všech respondentů.

Mezi voliči, kteří jsou pevně rozhodnuti jít k volbám, má Fidesz podporu 55 procent, což je o šest bodů méně než v předchozím průzkumu. MSZP má 21 procent preferencí, což je o tři body méně, a Jobbik 14 procent, což je o dva více. LMP stagnuje na osmi procentech.

Podle jiného průzkumu uskutečněného ústavem Nezopont, má Fidesz podporu 48 procent voličů, MSZP 12 procent, Jobbik osm procent a LMP sedm procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek