Portugalsko: Parlament neschválil úspory, premiér rezignoval

24.03.2011
čtk

Předseda portugalské vlády José Sócrates podal včera večer demisi. Parlament totiž neschválil úsporná opatření navržená jeho menšinovou socialistickou vládou. Pro návrh hlasovalo pouze 97 poslanců vládní Socialistické strany z celkem 230.

Premiér Sócrates již před hlasováním parlamentu pohrozil demisí, pokud jeho návrh neprojde. Po hlasování se na 15 minut sešel s portugalským prezidentem Aníbalem Cavacem Silvou a oznámil demisi. Podle Sócratese jeho kabinet ztratil veškeré podmínky k vládnutí.

Prezident Cavaco Silva hodlá zahájit politické konzultace s představiteli parlamentních stran. Konzultace mají začít v pátek. Nové parlamentní volby se podle agentury AFP uskuteční koncem května nebo počátkem června.

Pravicová opozice lavíruje

O nedůvěře vládě premiéra Sócratese hlasovali poslanci už 10. března, ale vláda tehdy hlasování parlamentu přežila. Hlavní opoziční strana – Sociálnědemokratická strana (PSD) – se podle očekávání zdržela hlasování a nepodpořila návrh podaný levicí. V posledních dnech však PSD několikrát dala najevo, že další úsporná opatření navrhovaná vládou již nepodpoří. Právě takové kroky ale vládní návrh obsahuje.

Portugalsko je kvůli vysokému rozpočtovému deficitu považováno za kandidáta na přijetí zahraniční pomoci. Socialistická vláda premiéra Sócratese proto přijala tvrdá opatření, jejichž cílem je omezit rozpočtové výdaje. Součástí je i zvýšení daní nebo pětiprocentního snížení platů zaměstnanců ve státní správě. Portugalská vláda ale potřebu zahraniční pomoci odmítá. V minulosti tak ovšem činilo i Řecko a Irsko, které nakonec o pomoc požádaly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek