CDU ztratí po 58 letech vládu v Bádensku

28.03.2011
čtk

Křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové sice vyhráli volby v Bádensku-Württenbersku, ale zemskou vládu po 58 letech sestaví opoziční zelení a sociální demokraté. Výrazný propad utrpěla liberální FDP, která vládla v koalici s křesťanskými demokraty.

Volby v Bádensku-Württembersku mohou mít velký dopad na spolkovou politiku, jsou totiž vnímány jako minireferendum o politice vlády Angely Merkelové. Podle šéfa SPD Sigmara Gabriela znamenají volby mimo jiné neodvratný konec jaderné energetiky v Německu, který jeho strana spolu se Zelenými prosazuje.

Podle odhadů veřejnoprávní televize ZDF si připsali 24,4 procenta hlasů a SPD 23 procent. CDU oslovila 39,1 procenta voličů a FDP 5,1 procenta.

Pokud se oficiální výsledky potvrdí odhady založené na odpovědích voličů vycházejících z hlasovacích místností, mohl by v čele Bádenska-Württenberska stanout představitel strany Zelených Winfried Kretschmann.

CDU podle odhadů neuspěla ani v druhých zemských volbách, které se konaly v sousedním Porýní-Falci. Svou pozici tam podle nich obhájila dosud vládnoucí SPD v čele s dlouholetým zemským premiérem Kurtem Beckem, který však bude nucen přizvat do koalice některou z dalších stran, pravděpodobně programově blízké Zelené.

CDU neuspěla v několika posledních zemských volbách. Loni přišla o vládu v lidnatém Severním Porýní-Vestfálsku, v únoru ji SPD vystřídala u moci také v Hamburku. Vládní koalice tím ještě více oslabila v horní komoře německého parlamentu, kde zasedají zástupci vlád všech 16 německých spolkových zemí a která se podílí na schvalování důležitých zákonů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek