Maďarsko stáhlo konzula. Pomlouval Slováky

29.03.2011
čtk

Maďarsko povolalo svého konzula na Slovensku Gézu Farkase ke konzultacím do Budapešti. Podle neoficiálních zdrojů se diplomat již nazpět nevrátí. Důvodem jsou jeho nevhodné výroky o Slovensku, proti kterým slovenská diplomacie protestovala, napsal list Sme.

Slovensko převzalo státní atributy jako jakousi licenci, nevybojovalo si je v mnohastaletém zápasu. Slovenská společnost tyto znaky používá, avšak historii a identitu je velmi těžké vytvořit umělými prostředky, uvedl nedávno Farkas v rozhovoru pro internetový portál bumm.sk. Slovensko také označil za kukaččí vejce, protože ze sousedních zemí bylo podle něj jediné, které se jako celek vyčlenilo z Uherska.

Farkas v rozhovoru rovněž zpochybnil misi soluňských bratrů Cyrila a Metoděje, kteří před více než tisíci lety přinesli na tehdejší Velkou Moravu křesťanství a písmo. Je divné, že jako misionáři přeskočili území dnešního Maďarska. Není tam po nich žádná stopa, proto se vnucování kultu zdá být trpkým úsilím, pokusem o následné doplnění chybějících základních pilířů, tvrdil.

Maďarská ambasáda se k Farkasovi nevyjádřila. Velvyslanectví nám diplomatickou nótou oznámilo, že byl povolán ke konzultaci. Výroky proto nebudeme komentovat, uvedlo slovenské ministerstvo zahraničních věcí.

Deník připomněl, že od diplomata se očekává respekt k zemi, kde působí, a nekonfliktní vyjadřování. Pokud to nedělá, musí vzít na vědomí, že v zemi nebude žádán, poznamenal historik Slovenské akademie věd Milan Zemko.

Vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem zatěžuje několik sporů. V posledním období je to hlavně maďarský zákon, který umožňuje Maďarům ze zahraničí jednodušeji získat maďarské občanství. Maďarské ministerstvo zahraničí zase kritizovalo, že bustu někdejšího kontroverzního maďarského politika na Slovensku Jánose Esterházyho, kterou nedávno nedávno odhalili v Košicích, někdo polil barvou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek