Češi nechtějí euro a do EU by dnes nevstoupili

01.04.2011
SANEP

Většina obyvatel České republiky se staví proti přijetí eura a v případě konání referenda o vstupu do Evropské unie by nyní hlasovala proti. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti SANEP, který poukazuje na rostoucí projevy nedůvěry v evropské instituce, které většina Čechů považuje za málo efektivní.

Unie vychovala z Čechů euroskeptiky

Vzestup domácího euroskepticismu vyjadřuje fakt, že těsná většina respondentů (44,6%) by dnes hlasovala proti vstupu ČR do EU. Pro vstup by pak hlasovalo 42% dotázaných. Během referenda v roce 2003 přitom kladně hlasovalo 77,33% voličů, zatímco proti se tehdy vyslovilo 22,67%. Svůj názor tak za dobu členství změnilo 31,8% respondentů.

Převládající negativní vnímání Evropské unie odráží všeobecná kritika bruselské byrokracie. Ta má dle řady odborníků negativní dopad nejen na konkurenceschopnost EU, ale i na běžný život jejích občanů. Nadpoloviční většina 57,9% dotázaných vnímá instituci EU jako neefektivní a nedůvěryhodnou. Federalizační proud odmítá 60,6% respondentů.

Nechceme euro, ani Turecko

Dalším faktorem, který ovlivňuje rostoucí počet českých euroskeptiků, je neochota přijmout euro. Vstup ČR do eurozóny aktuálně odmítá 73,7% dotázaných. Nesouhlas mají na svědomí potíže Řecka a dalších států, kterým by podle průzkumu Češi odmítli půjčit; finanční pomoc zadluženým zemím by v případě členství v eurozóně odsoudilo 72,8% respondentů.

Z průzkumu dále vyplývá, že výrazná většina respondentů (celkem 61,6%) je proti vstupu Ankary do EU. Češi se tak přiklánějí k táboru kritiků, který poukazuje na přílišnou kulturní odlišnost, polohu či bezpečnostní aspekty tureckého členství. Naopak s integrací Islandu do Češi problém nemají. S přijetím seveřanů souhlasí 66,1% dotázaných.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek