Portugalské banky nechtějí státní dluhopisy

06.04.2011
čtk

Největší banky v Portugalsku hrozí vládě, že přestanou kupovat státní dluhopisy. Úřednická vláda si má do červnových voleb zajistit financování přes krátkodobý úvěr. Napsal to včera ekonomický list Jornal de Negócios. Šéfové ústavů Banco Espirito Santo, Millennium bcp a Banco BPI už podle listu o svém záměru informovali guvernéra portugalské centrální banky.

Šéf největší soukromé banky Millennium bcp Carlos Santos Ferreira už v pondělí v televizním rozhovoru řekl, že je nezbytné, aby země usilovala o krátkodobou půjčku. Centrální banka k informacím listu neposkytla komentář a mluvčí banky Millennium neupřesnil, kdy ústav přestane státní dluhopisy kupovat, případně jakých papírů konkrétně se rozhodnutí týká.

Opozice o půjčce uvažuje

O krátkodobé půjčce jako o jedné z možností, jak řešit finanční potíže státu, uvažují opoziční sociální demokraté. V zemi teď narůstá napětí, k čemuž částečně přispěla rezignace vlády premiéra Josého Sócrata. Ten se rozhodl složit funkci, když se vládě nepodařilo prosadit v parlamentu další úsporná opatření.

Předseda portugalských sociálních demokratů Pedro Passos Coelho o půjčce mluvil v jednom z nedávných rozhovorů s agenturou Reuters. Pokud by se pro půjčku země rozhodla, čerpala by ji od Mezinárodního měnového fondu, anebo od Evropské unie.

Portugalsko musí v dubnu a červnu splatit dvě emise státních dluhopisů. Pokud by země přijala půjčku, napětí kolem státních financí by tím alespoň zmírnila. Taková půjčka by byla oddělená od mezinárodní finanční pomoci, o které se v případě Portugalska v poslední době hovoří stále častěji.

Analytici: Neodkládejte to

Podle analytiků by Lisabon žádost o poskytnutí pomoc už neměl odkládat, agentura Moody’s dokonce zemi vyzvala, ať požádá o pomoc okamžitě. Vysoké zadlužení a politická krize přispěly k tomu, že Lisabon za úvěry platí vysoké úroky, u některých splatností i více než deset procent ročně.

Obsluha dluhu s tak vysokým úrokem je obecně považována za nezvladatelnou, pokud by země požádala o pomoc ze záchranného fondu eurozóny, už teď by za úvěry platila mnohem menší úrok.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek