V ČR roste počet registrací domén .eu

06.04.2011
čtk

Počet domén .eu registrovaných českými uživateli se za pět let od prvního měsíce po spuštění zvýšil o 264 procent, což je třetí nejvyšší nárůst v rámci EU. Více rostl počet evropských doménových jmen je v Litvě a Polsku. Uvedlo to sdružení EURid, které má správu domén .eu na starosti.

Od spuštění volných registrací evropských domén .eu uplynulo v dubnu pět let. Za první měsíc její existence se uskutečnilo 1,7 milionu registrací a tento počet se do současnosti zdvojnásobil na 3,4 milionu registrací. Evropská doména je tak devátá nejrozšířenější na světě.

Největšími trhy pro .eu se staly Německo s 1,043 milionu domén, Nizozemsko se 443.500 domén, Velká Británie (324.100), Francie (291.900) a Polsko (206.700). Češi si zaregistrovali přes 125.000 domén .eu.

Doména .eu představuje pro firmy efektivní prostředek k prezentování se na internetu jako společnosti otevřené podnikání po celé Evropě, uvedl výkonný ředitel EURidu Marc Van Wesemael.

EURid je neziskovou organizací, kterou Evropská komise vybrala, aby spravovala doménu nejvyšší úrovně .eu. EURid spolupracuje s více než 850 akreditovanými registrátory a poskytuje podporu v 23 oficiálních jazycích EU. EURid má centrálu v Bruselu (Belgie) a regionální pobočky v Praze, Pise a Stockholmu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek