Kosovo vyřešilo krizi. Bude mít prezidentku

07.04.2011
čtk

Hlavní kosovské politické strany se včera večer dohodly na ukončení politické krize, která začala po zmařené volbě prezidenta. Přechodnou prezidentkou se stane bývalá policejní velitelka Atifete Jahjagová. Přímé prezidentské volby proběhnou v roce 2013.

Smlouva o nové hlavě státu vzešla ze schůzky zástupců vládních stran Aliance pro nové Kosovo (AKR) a Demokratické strany Kosova (PDK) s vedením opozičního Demokratického svazu Kosova (LDK). Dohodu zprostředkoval americký velvyslanec v Kosovu Chrostopher Dell.

K přímým prezidentským volbám dojde nejpozději šest měsíců po novele ústavy, která přímou volbu zakotví. Bude o o rok dříve, než se původně předpokládalo.

Nebezpečí politické krize vyvolala nepovedená volba Behgjeta Pacolliho prezidentem. Pacolli byl minulý týden nucen z funkce odejít, když jeho volbu označil za nezákonnou kosovský ústavní soud. Soud volbě vytkl, že Pacolli byl jediným kandidátem na nejvyšší státní úřad a že se volby účastnilo jen 67 poslanců z celkem 120 (přitom pouze 62 pro něj hlasovalo). Podle soudu mělo být volbě přítomno nejméně 80 poslanců, tedy dvě třetiny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek