Portugalsko požádá o pomoc EU

07.04.2011
čtk

Portugalsko bude třetí zemí eurozóny, která požádá o finanční pomoc v dluhové krizi. Úřadující portugalský premiér José Sócrates oznámil rozhodnutí vlády včera večer. Lisabon nedokáže na trzích získat peníze za rozumnou cenu. Analytici odhadují, že Portugalsko potřebuje záchranný balík v sumě 60 až 80 miliard eur.

Nový záchranný mechanismus eurozóny se aktivoval rychleji, než se možná čekalo. Vláda se rozhodla požádat Evropskou komisi o finanční pomoc, řekl portugalský premiér v krátkém vystoupení přenášeném televizí.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso slíbil, že Brusel žádost Lisabonu projedná co nejrychleji. Podle eurokomisaře Olliho Rehna je rozhodnutí Lisabonu odpovědný krok k zajištění finanční stability eurozóny.

Premiér Sócrates připomněl, že opozice v parlamentu minulý měsíc odmítla úsporná opatření socialistické vlády, což vedlo k rezignaci kabinetu. Portugalsku se tak ztížila nejen finanční situace, ale i přístup na trhy dluhopisů. Žádost o pomoc tak byla nevyhnutelná, řekl premiér. Šéf opozičních sociálních demokratů Pedro Passos Coelho na premiérovo vystoupení odpověděl, že žádost o pomoc má podporu jeho strany.

Výnosy z portugalských dluhopisů se prudce zvyšují a činí financování státního dluhu dlouhodoběji neudržitelným. Výnos z desetiletého portugalského dluhopise se dostal na 9,05 procenta, nové maximum od přijetí eura.

Portugalská vláda, která nyní funguje jako úřednický kabinet do předčasných voleb, trvala dosud na tom, že zahraniční pomoc země nepotřebuje. Přední portugalští bankéři však v úterý vládu vyzvali, aby usilovala o krizový úvěr, který by do voleb zklidnil finanční trhy. Domácí banky také pohrozily, že přestanou kupovat vládní dluhopisy, což dále hnalo úroky z půjček vzhůru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek