Eurozóna Portugalsku půjčí 80 miliard eur, přispěje i ČR

08.04.2011
čtk

Brusel zadluženému Lisabonu půjčí potřebné peníze pod podmínkou, že země do poloviny května přijme další úsporná opatření. Po dnešním neformálním jednání ministrů financí eurozóny to prohlásil jejich šéf, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Podmínka eurozóny představuje potenciální komplikaci. Odcházející vláda premiéra José Sócrata se totiž už v březnu neúspěšně pokoušela úspory zavést. Proti se tehdy postavil parlament, což mělo za následek demisi vlády a následnou žádost Portugalska o finanční pomoc. Nový kabinet by měl vzejít z parlamentních voleb plánovaných na 5. června. Pokud zákonodárci další úspory schválí, bude mít nová vláda peníze k dispozici.

Juncker dnes potvrdil, že kromě MMF a záchranného fondu eurozóny (EFSF) poputuje pomoc také z Evropského mechanismu finanční stability (EFSM). Rozdělení 80 miliard eur mezi jednotlivé nástroje však zatím není jasné. Po předchozích zkušenostech Irska lze očekávat, že třetina poputuje z EFSF, třetina z EFSM a třetina z MMF. Na EFSM se podílí také Česká republika. Její úvěrové záruky by neměly přesáhnout 11,25 miliardy korun. Částku by Praha zaplatila v případě, že by Portugalsko své závazky nesplnilo.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek