Smolenská tragédie stále rozděluje Poláky

11.04.2011
čtk

Polsko si v neděli připomnělo rok od letecké katastrofy, při které u Smolenska zahynul prezident Lech Kaczyński, jeho manželka a dalších 94 lidí. Jeho smrt prohloubila rozpory mezi premiérem Donaldem Tuskem a šéfem opozice Jaroslawem Kaczyńskim.

Podle průzkumů veřejného mínění více než tři čtvrtiny Poláků neustálé debaty o leteckém neštěstí rozčilují, většina si zároveň myslí, že katastrofa nebyla dostatečně vysvětlena. Před prezidentským palácem se od rána scházely davy stoupenců bratrů Kaczyńských z různých koutů Polska. Mnohým jeho účastníkům vadí, že hlavní vyšetřování leteckého neštěstí vede ruská strana. Rusové nám nedodávají pravdivé informace, měla vzniknout nezávislá mezinárodní komise, uvedl mladý muž jménem Piotr.

Ruští vyšetřovatelé postupně došli k závěru, že odpovědnost za havárii nese výhradně posádka polského letounu, ruská strana prý za nic nemůže. To Poláky pobouřilo, protože mají zásadní výhrady k tomu, jak pracovali dispečeři na smolenském letišti.

Prezident Bronislaw Komorowski z vládní Občanské platformy během oficiálního pietního shromáždění vyzýval Poláky k jednotě. Byl by to podle něho nejlepší pomník obětem letecké katastrofy. Mnohým z nás se přesně před rokem zhroutil svět, připomněl Komorowski.

Předseda strany Právo a Spravedlnost Jaroslaw Kaczyński se státní pietní akce odmítl zúčastnit. Podle něj jeho bratr Lech bojoval za Polsko se samostatnou zahraniční politikou, bez mafie a korupce. O takovém Polsku snil Lech Kaczyński, bojoval za něj, a možná proto už není mezi námi, řekl.

Polská delegace před rokem cestovala do Katyně nedaleko Smolenska, aby uctila památku tisíců Poláků, jež tam v roce 1940 povraždila tajná sovětská policie NKVD. Jde o místo, jež pro Poláky symbolizuje těžkou polsko-ruskou minulost; Sovětský svaz se dlouhá desetiletí nechtěl k masakru přiznat a dodnes odmítá uznat ho za genocidu a oběti rehabilitovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek